Оның табысқа жету жолы қарапайым арманнан басталды: адамдарға табиғи, дәмді және сапалы нан беру.
Бибігүл Атыраудағы Дамбы ауылынан шыққан, бала кезінен тамақ дайындаумен айналысқан, өйткені анасы аспаз болып жұмыс істеген, ал оның жүрегінде нан пісіру ерекше орын алған. Дәстүрлі рецепттерді зерттей отырып, ингредиенттер мен технологиялармен тәжірибе жасай отырып, ол өзінің наубайханасын ашқысы келетінін түсінді. Алайда бұған жол оңай болған жоқ. Айта кету керек, Бибігүл кішкентай кезінен бастап, үйде тәтті пісіріп, оларды дүкенде сатқан. Кәсіпкердің айтуынша, қиындықтар көп болды, бірақ бастысы - шыдамдылық, табандылық пен сенім. Алматы технологиялық университетін "Тамақ өнімдері технологиясы" мамандығы бойынша бітірген соң, ол технология бакалавры академиялық біліктілігін алды, бұл болашақ бизнес үшін берік іргетасқа айналды.
- Алдымен олар мектептердің бірінің оқушыларына түскі ас дайындады, содан кейін азық-түлік дүкенін жалға алды, бірақ онда өрт болды. Алайда, бұл бізді мұқатқан жоқ, біз жаңа дүкен салдық. Өз қаражатымызға жер учаскесін алып, жергілікті тұрғындар арасында тез танымал болған "Асыл Ана" мейрамханасын тұрғыздық. Сонымен қатар, ауыл тұрғындарына жаңа жұмыс орындарын ұсындық, - дейді Бибігүл Ізбасова.
Бүгінде кәсіпкер 14 қалалық мектептің оқушыларын ыстық және құнарлы түскі аспен қамтамасыз ете отырып, әлеуметтік нысандардың қоғамдық тамақтандыру саласында жұмыс істейді.
Бұрын нанды негізінен ірі зауыттар пісірген, бірақ бүгінде нарықты жаңа және сапалы өнімдер ұсынатын шағын наубайханалар басып алды. Осы үрдісті түсінген Бибігүл жұбайымен бірге өзінің көптен бергі арманын жүзеге асырып, өзінің "Асыл Ана" наубайханасын ашуды ұйғарды, басында бұл шағын наубайхана болатын. Бүгінде оның өндіріс аумағы 450 шаршы метрді құрайды, онда күн сайын 8 мыңға дейін нан өнімдері пісіріледі. Мұнда сіз дәстүрлі нанды ғана емес, сонымен қатар сатып алушылардың ерекше сүйіспеншілігіне ие хош иісті тәтті кондитерлік өнімдер мен торттарды таба аласыз. Бұл ретте бір бөлке нанның құны нарықтық бағадан 5%-ға төмен, бұл қазіргі экономика жағдайында маңызды фактор болып табылады.
Айта кету керек, нан-тоқаш өнімдерінің түрлерін кеңейту мақсатында Бибігүл Алматы, Орал, Астрахань қалаларынан жергілікті наубайшы технологтарды оқытуға шақырды. Әр нәрсеге назар аудару және тек табиғи ингредиенттерді қолдану арқылы наубайхана өнімдері жергілікті тұрғындар арасында тез танымал болды. Мұнда 200-ден астам өнім түрі шығарылады. Табиғи айранмен дайындалған тәттілер, хош иісті тоқаштар, круассандар, самса, торттар және т.б. - бәрі де мекеменің сапалық көрсеткішіне айналды. Аталған өнімдер қаладағы алты сату нүктесінде сатылады.
Наубайхана салу жобасы "Даму" қорында мемлекеттің қолдауына ие болды. Екінші деңгейлі банк "Кәсіпкерлікті дамытудың 2021-2025 жылдарға арналған ұлттық жобасы" бағдарламасы шеңберінде жылдық 21,75 пайызбен қаржыландыруды мақұлдады, онда пайыздық мөлшерлеменің субсидияланатын бөлігі 14,75% құрады. Ал, қалған 7%-ды кәсіпкер өз бетінше төлейді.
"Бұл нақты қолдау бізге наубайхана ашып қана қоймай, 125 жаңа жұмыс орнын құруға мүмкіндік берді, бұл біздің аймақ үшін өте маңызды. Сонымен қатар, мемлекет бізге ұн сатып алуға субсидия бөледі", - дейді Бибігүл Ізбасова. – Ал біздің барлық нысандарда біз 280 адамды жұмысқа орналастырдық.
Уақыт өте келе өнімге деген сұраныс артып, кәсіпкер өндірісті кеңейту туралы шешім қабылдады. Бүгінде мұнда жартылай фабрикаттар дайындалады: тұшпара, манты және басқалар. Шұжық цехы, минимаркет салынуда. Шұжық өнімдерін өндіруге жергілікті қызметкерлерді оқыту үшін Бибігүл Алматы мен Шымкент қалаларынан мамандарды шақырды. Бибігүл Ізбасованың табыс тарихы - бұл өз ісіне деген құштарлық, еңбекқорлық және табысқа деген сенім арманды шындыққа айналдыра алатындығының айқын дәлелі.