Денсаулық сақтау министрлігі Санитарлық-эпидемиологиялық бақылау комитеті төрағасының орынбасары Роза Қожапова ас мәзірі балалардың физиологиялық қажеттіліктері мен калориялық құрамы ескеріліп, жас санаттары, маусымдық ерекшеліктері, сондай-ақ азық-түлік блогы жоқ мектептердегі балалардың тамақтануы ескерілетінін түсіндірді.
«Стандарт сонымен қатар шағын жинақталған мектептерде, асханаларда тамақтануды ұйымдастыруға және қант диабеті, тағамдық аллергия, целиак ауруы, лактоза тапшылығы және басқа да аурулар сияқты ерекше диеталық қажеттіліктері бар балалардың тамақтануына қойылатын талаптарды қамтиды»,- деді Роза Қожапова.
Оның айтуынша, құжат мектепке дейінгі, орта, техникалық және кәсіптік, сондай-ақ білім беру және денсаулық сақтау ұйымдарында тамақтануды ұйымдастырудың бірыңғай тәсілдерін қалыптастыруға бағытталған.
Сондай-ақ, жаңа стандартқа сәйкес диетада атап өтілген:
• қанттың, тұздың және майдың мөлшері айтарлықтай төмендеді,
• табиғи емес өнімдер мен құрамында тұз бен қанттың жоғары мөлшері бар өнімдер (шұжықтар, ысталған өнімдер, қант қосылған шырындар, спредтер, дәм күшейткіштері бар өнімдер және т.б.) алынып тасталды;
• жаңа піскен көкөністердің, жемістердің және табиғи өнімдердің үлесі артты.