Белгілі кәсіпкер, «Dala fruit. kz» ЖШС-нің басшысы Болатбек Нәжіметдинұлы тамшылатып суару әдісімен қарқынды бау өсіру аясында іске асырылған жобалармен таныстырды, деп хабарлайды newsroom.kz.
Жоба бойынша 2013-2016 жылдар аралығында 102 гектарға алма, 5 гектарға қара өрік көшеттері отырғызылған. Ол «Бизнестің жол картасы 2020» мемлекеттік бағдарламасы аясында іске қосылған. Бақ заманауи құрал-жабдықтармен жабдықталған, мұнда тамшылатып суару әдісі қолданылады. 77 жұмыс орны ашылған. 2020 жылы баудан 4000 тонна алма, 100 тонна қара өрік жиналған.
Бүгінгі таңда сыйымдылығы 15500 тонналық көкөніс және жеміс-жидек сақтайтын қойма іске қосылған. Бұдан бұрын 2017 жылы сыйымдылығы 8200 тонналық, 2019 жылы сыйымдылығы 7300 тонналық қоймалар салынған болатын.
2018 жылы кәсіпорында тауарлы емес (падалица) алманы қайта өңдейтін цех іске қосылып, 12 жұмыс орны ашылған. Жобаның қуаттылығы – жылына 11 мың тонна тауарлы емес алманы қайта өңдеп, 7,7 млн. литр алма шырынын шығару. Жобалардың жалпы құны 6,17 млрд. теңгені құрады.
Жоба бойынша мемлекеттік инвестициялық субсидиялар тұрақты берілуде. Серіктестіктің өндірген өнімдеріне сұраныс жоғары. Табиғи және таза өнімдер Солтүстік Қазақстан және Түркістан облыстарына сатылымға шығарылуда.
Қызыл алма, көк алма, сары алма. Алманың қай түрі болмасын адам ағзасына тигізер пайдасы орасан. Алманы баршамыз жақсы көреміз. Ал алмадан дайындалған тәтті бәліштерді сүйсіне жейтініміз жасырын емес. Дәл осы алма қайнатпаларын да, шырындарды да күнделікті ас мәзірінде пайдаланамыз. Алайда осы жеміс жайында не білеміз? Ия, көп біле бермейтініміз бар. Сондықтан Сіздерге алма жайында толығырақ жазуды жөн көрдік. Жер шарында бұл алмалардың 36 түрі белгілі. Алайда, тек 10-нан астамының ғана шаруашылық маңызы бар. Негізінен, алманың Отаны — Орталық Азия. Уақыт өте келе алманың түр-түрі осы жерден Египетке және Палестинаға жеткізіле бастаған. Біраз, яғни кейінірек Ежелгі Грекия жерінде, Римде, Еуропада да алма пайда бола бастаған екен. қазақстанда алманың «сиверс», недзвецкий», қырғыз алмасы өседі. Алманың өмір сүру ұзақтығы 20-100 жыл аралығында болса, алма ағашының биіктігі — 3 — 10м. 3-12 жыл ішінде жеміс бере бастайды. Алманың адам ағзасына пайдасы көп. Мәселен, алманың құрамында алма қышқылы, май, шекер, силлолоза, таннын қышқылы, алуан түрлі дәрумендер, минералды заттар мол. Мәселен, 1 алманың құрамының 83-88 пайызын су , 7,5-16 пайызын қант, 0,2-0,5 пайызын қышқыл, 9,5-18,5 пайызын құрғақ қалдық, 0,28—1,0 % илік заттар, А, В1, В2, В6, С, РР дәрумендері, көптеген минералды заттар құрайды.
Dala-Fruit компаниясы жеміс - жидек өнімдерін өндірумен қатар (өзінің бақшалары 500 га) Dala - Fruit қоймаларына-сыйымдылығы 15300 тонна, арнайы атмосферасы бар-реттелетін газ ортасы бар жеміс қоймаларына иелік етеді.
Біздің Тоңазытқыш қондырғыларымыздың өндіруші компаниясы - итальяндық Fruit control Equipment FCE компаниясы 1954 жылдан бастап инж тәжірибесіне сүйене отырып, бүкіл әлем бойынша қондырғылар шығарады. Фелис Бономи, реттелетін атмосфераның Тарихи әкесі.
Өзінің бүкіл тарихында FCE үйренген дағдылары мен ұсынылған шешімдерінің арқасында реттелетін атмосферада эталон ретінде жыл сайын өзін дәлелдеді.
Анис кешенінде алманы салқындатылған күйде сақтаудың артықшылығы-бұл сақтау әдісімен олар физикалық-химиялық қасиеттері мен сыртқы түрін толығымен сақтайды. Мұндай өнімдер жаңадан алынғаннан айтарлықтай ерекшеленбейді.
БНАЖ-дағы сақтау технологиясының мәні белгілі бір сипаттамалары бар сақтау ортасын құру болып табылады:
- температураны сақтау режимі;
- ауаның салыстырмалы ылғалдылығы;
- сақтау камерасындағы атмосфераның құрамы, атап айтқанда ондағы оттегі мен көмірқышқыл газының мөлшері.
АНИСТЕГІ алманы сақтау жемістерде егін жинаудан кейінгі пісу процестерін баяулатады, осылайша оларды сақтау мерзімі тауарлық сапаны төмендетпей ұзартылады. Сонымен қатар, анис қолдану төмен температураға төтеп бере алмайтын алмаларды айтарлықтай шығынсыз жоғары(2-4 градус С) сақтауға мүмкіндік береді.
Егер сіз температураның төмендеуімен емес, СО2 концентрациясының жоғарылауымен және О2 мөлшерінің төмендеуімен жемістердің өмірлік процестерін бәсеңдетсеңіз, физиологиялық бұзылулардың (целлюлозаның қараюы және т.б.) алдын алуға болады, олар көбінесе сақтау температурасы төмен болған кезде байқалады.
Салқындатылған жемістер аз кебеді, этилен деңгейі төмен, физиологиялық зақымға төзімді. Салқындату жиналғаннан кейін ең қысқа мерзімде жүргізілуі керек.