Шайдың пайдасы қандай?
Антиоксиданттар көзі
Шайдың құрамында антиоксиданттар көп, әсіресе көк шайда. Олар қартаю процесін баяулатады және иммунитетті нығайтады.
Энергия береді
Шайдағы кофеин мидың жұмысын жақсартады, зейінді арттырады және шаршауды азайтады. Қара шай мен көк шайда кофеин мөлшері әртүрлі, бұл шайдың түрін таңдау қажеттілігіне байланысты.
Ас қорыту жүйесін жақсартады
Шайды дұрыс мөлшерде қолдану ас қорытуға көмектеседі, іштің кебуін азайтады және метаболизмді жылдамдатады.
Жүрек-қан тамыр жүйесіне әсері
Кейбір зерттеулер шайды үнемі ішу қан қысымын реттеуге, холестерин деңгейін төмендетуге және жүрек ауруларының алдын алуға ықпал ететінін көрсетті.
Шайдың зияндылығы қандай?
Кофеиннің артық мөлшері
Шайды шектен тыс ішу (күніне 5-6 кеседен артық) жүйке жүйесіне кері әсерін тигізіп, ұйқысыздық, мазасыздық және жүрек соғысының жиілеуін тудыруы мүмкін.
Темірді сіңірудің төмендеуі
Шайдың құрамындағы таниндер темірдің ағзаға сіңуін қиындатады. Сондықтан темір тапшылығы анемиясы бар адамдар шайды тамақпен бірге ішуден бас тартқаны жөн.
Тістердің сарғаюы
Шай құрамындағы белгілі бір заттар тіс эмаліне әсер етіп, тістердің сарғаюына әкелуі мүмкін.
Асқазанға әсері
Қышқылдығы жоғары адамдар үшін шайдың артық ішілуі асқазанның күйіп кетуіне немесе гастриттің асқынуына себеп болуы мүмкін.
Қорытынды
Шайдың пайдасы мен зияны оны тұтыну мөлшеріне және ағзаның ерекшеліктеріне байланысты. Шайды пайдалы әрі зиянсыз ішу үшін күніне 2-3 кеседен асырмаған жөн. Сондай-ақ, шайдың сапасына және түріне көңіл бөлу маңызды. Пайдалы қасиеттерін арттыру үшін қантты азайтып, табиғи дәмдеуіштерді (мысалы, лимон немесе бал) қосуға болады.