Кетчупты қолдану организмдегі холестеринді төмендетуі мүмкін. Фин ғалымдары тиісті зерттеу жүргізіп, осындай қорытындыға келді. Бұл туралы
Newsroom+ақпарат агенттігі
Британдық Express басылымына сілтеме жасап хабарлады.
Тәжірибе барысында Финляндиядағы Оулу университетінің қызметкерлері еріктілерге таңғы ас, түскі ас және кешкі ас кезінде бірнеше қасық кетчуп қолдануды ұсынды. Сондай-ақ сыналушыларға кетчуп орынына қызанақ шырынын ішуге рұқсат етті. Үш аптадан кейін ғалымдар зерттеуге қатысушылардың денсаулық көрсеткіштерін, соның ішінде холестерин деңгейін бағалады. Осы уақыт ішінде еріктілердің көпшілігінде холестериннің жалпы деңгейі 6% - ға және тығыздығы төмен липопротеидтердің 13% - ға төмендегені белгілі болды.
Ғылыми жұмыс авторларының бірінің пікірінше, эксперименттің қысқа мерзімін және барлық еріктінің бастапқыда холестериннің қалыпты деңгейіне ие болғанын ескерсек, анықталған нәтижелерді маңызды деп сипаттауға болады.
Зерттеушілер сонымен қатар қандай тұздықтарды диетаға енгізу, керісінше, холестеринді жоғарылатады деген сұрақты зерттеді. Бұл тізімге майонез, тартар, барбекю, ранч және терияки кірді.
Қандағы холестериннің жоғары деңгейі жүрек-тамыр аурулары қаупінің жоғарылауымен байланысты. Мұның себебі қалыпты қан айналымына кедергі келтіретін майдың пайда болуында, бұл инфаркт немесе инсульттің дамуына әкелуі мүмкін.