Жаңалықтар

Қай шәй пайдалы - қара немесе жасыл ?

Шәй - әлемдегі ең танымал сусындардың бірі. Шәйдың ең танымал екі түрі - қара және жасыл-өзінің ерекше дәмі мен денсаулыққа пайдасымен танымал. Бұл мақалада біз қайсысы пайдалы екенін қарастырамыз - деп хабарлайды newsroom.kz порталы сілтеме жасаған tengrinews.kz

 

Қара шәй не үшін пайдалы ? 
Қара шай жасыл шаймен салыстырғанда ұзақ тотығу процесінен өтті. Оның қою түсі мен бай дәмі бар. Міне, қара шәйдың бірнеше пайдасы:

Антиоксиданттар. Қара шәй флавоноидтар сияқты антиоксиданттарға бай, олар дене жасушаларын зақымданудан қорғауға көмектеседі.

Жүрек. Қара шәйды үнемі ішу жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін азайтуға және сау қысымды сақтауға көмектеседі.

Ас қорытуды жақсарту. Қара шәй ас қорытуды реттеуге және асқазанның ауырсынуын жеңілдетуге көмектеседі.

Жасыл шәйдың пайдасы
Жасыл шай, керісінше, табиғи жасыл түсі мен балғын дәмін сақтай отырып, тотығу процесінен өтпейді. Жасыл шайдың кейбір артықшылықтары:

Катехиндердің жоғары мөлшері. Жасыл шәйдың құрамында катехиндер, антиоксиданттар бар, олар денені бос радикалдардан қорғауға және әртүрлі аурулардың алдын алуға көмектеседі.
Қатерлі ісік қаупін азайту. Кейбір зерттеулер жасыл шәйды үнемі тұтыну қатерлі ісік қаупінің төмендеуімен байланысты екенін көрсетеді.
Салауатты салмақты сақтау. Жасыл шәй салмақ жоғалтуға және метаболизмді сақтауға көмектеседі.

Кім шәй іше алмайды
Шәй өте қауіпсіз сусын болып саналса да, денсаулыққа көптеген пайдасы бар болса да, шай тұтынуды шектеуге немесе одан бас тартуға кеңес беретін адамдардың кейбір топтары бар. Оларға мыналар кіруі мүмкін:

Жүкті әйелдер. Шәйды, әсіресе жасыл шәйды шамадан тыс тұтынудан аулақ болыңыз, себебі оның құрамында кофеин болуы мүмкін. Кофеинді көп қабылдау жүктілік қаупімен байланысты. Дегенмен, Шәйды, әсіресе шөп шайын қалыпты тұтыну қауіпсіз болуы мүмкін.

Семіздік кезінде. Егер сіз салмақты азайтуға тырыссаңыз, шәйға қосылатын қант мөлшерін бақылау керек. Тәтті шәй диетаға қосымша калория мен қант қосуы мүмкін, бұл салмақ жоғалту процесін қиындатады.

Аллергиясы немесе кофеинге төзімсіздігі бар адамдар. Егер сізде кофеинге аллергия немесе төзімсіздік болса, шәйдан бас тарту керек, өйткені тіпті шәйдың құрамында кофеиннің белгілі бір мөлшері болуы мүмкін. Бұл жағдайда кофеинсіз сусындарды таңдаған дұрыс.

Асқазан-ішек жолдарының ауруларында. Асқазан жарасы немесе рефлюкс сияқты асқазан проблемалары бар кейбір адамдар шәй ішкеннен кейін ыңғайсыздықты сезінуі мүмкін, әсіресе аш асқазан. Мұндай жағдайларда шәйды қалыпты тұтыну және дененің реакциясын ескеру ұсынылады.

Белгілі бір дәрі-дәрмектерді қабылдайтын адамдар. Кейбір дәрі-дәрмектер шәймен, әсіресе теинмен (кофеин) әрекеттесуі мүмкін. Егер сіз дәрі қабылдап жатсаңыз, оларды дәрігермен талқылаңыз және олардың шәймен қалай әрекеттесетінін біліңіз.

Шәйға реакция жеке болуы мүмкін екенін ескеру маңызды, егер сізде шәй қабылдауды шектеуді қажет ететін медициналық жағдайлар немесе аурулар болса, денеңізді мұқият тыңдап, дәрігермен кеңесу маңызды.

Қорытынды: қай шәй пайдалы
Қай шәйдың пайдалы екенін анықтау өте қиын, өйткені екі түрдің де өзіндік ерекше әсерлері бар. Қара және жасыл шәйларды таңдау сіздің қалауыңыз бен мақсаттарыңызға байланысты екенін ескеру маңызды. Денсаулыққа максималды пайда алу үшін диетаға шәйдың екі түрін де қосуға болады. Есіңізде болсын, шәйдың сапасын бақылау және кофеинді шамадан тыс тұтынудан аулақ болу маңызды, әсіресе кофеинге сезімталдығыңыз болса.